Akoestische panelen

Een duidelijke verbetering van de akoestiek dankzij akoestische panelen

Akoestisch fotopaneel
op de wand
Plafondeilanden akoestische panelen
aan het plafond
Geluidsabsorberende raampanelen
voor een raam

Als je overlast hebt van het aanwezige geluid in een ruimte, kunnen akoestische panelen letterlijk het verschil maken. Het ervaren van geluidsoverlast kan verschillende oorzaken hebben.

Misschien vind je het geluidsniveau storend of blijft het geluid te lang ‘hangen’ in de ruimte. Misschien stoort het geluid van de kopieermachine of zijn er teveel geluidsbronnen in een ruimte aanwezig (diverse werkplekken met pratende mensen, geluid van airco, geluiden van een keuken). Een herkenbaar voorbeeld is de (mogelijke) geluidsoverlast in een restaurant, je kunt elkaar slecht verstaan met als gevolg dat iedereen harder gaat praten. Dit noemen ze het cocktail-effect. Uiteindelijk praat je alleen nog maar met degene naast of recht tegenover je.

Akoestische panelen absorberen letterlijk het geluid en door deze op de juiste plaatsen toe te passen zul je merken dat het geluidsniveau daalt en ook dat de hinderlijke nagalm (echo) korter wordt.

Dit zorgt ervoor dat je je beter zal voelen, dat je geconcentreerder kunt werken, niet zo hard hoeft te praten en beter verstaanbaar bent.

 

De absorptiewaarde van een materiaal speelt een grote rol in de werking van het akoestisch paneel. Een paneel dat 10% van het geluid absorbeert resulteert in een andere werking dan een paneel dat 80% van het geluid absorbeert. Wij werken altijd met materialen die een goede absorptiewaarde hebben. De absorptiewaarde (akoestische waarde) vind je bovendien terug bij het product op de website of in een offerte.

De positionering van de akoestische panelen is, naast de absorptiewaarde van het akoestisch materiaal, één van de succesfactoren in het verbeteren van de akoestiek.

Wanden en plafonds zijn in veel gevallen goede plaatsen om akoestische panelen toe te passen. Door het plaatsen van akoestische wandpanelen of akoestische plafondpanelen, zullen geluidsgolven worden geabsorbeerd i.p.v. gereflecteerd. Een gouden regel is: plaats een akoestisch paneel zo dicht mogelijk bij de geluidsbron en zoveel mogelijk in de richting waarnaar het geluid zich verplaatst.

Kortom: de sleutel tot succes is (1) een goede absorptiewaarde van het akoestisch materiaal en (2) een goede positionering van het akoestisch paneel.

JA!

Laat me meer van jullie producten zien

naar akoestische producten